Factor 1. Hoeveelheid koolhydraten
HOEVEELHEID KOOLHYDRATEN | Ja duuuh wat een open deur! Natuurlijk heeft het aantal koolhydraten invloed op je bloedglucose! Dat is waarschijnlijk het eerste wat je leert wanneer je de diagnose diabetes krijgt. En dus ook maar meteen het eerste punt dat ik verder voor je uit ga lichten.
De komende tijd ga ik namelijk alle 42 factoren die je bloedglucose beïnvloeden, uitgebreider met je bespreken. In De Diabetes Podcast aflevering 35 en 36 sprak ik ze al allemaal even met je door, maar ik denk dat een kleine verdiepingsslag geen kwaad kan.
De hoeveelheid koolhydraten dus. Zelf liep ik de eerste periode, misschien wel de eerste twee jaar van mijn diagnose continu met mijn koolhydraat-tabel boekje onder de arm. Alles zocht ik op, net zolang totdat ik het uit mijn hoofd wist. De meest voorkomende dingen althans he, je moet me nu niet gaan vragen hoeveel kh er exact in een visstick of gefrituurde uitjes zitten ;-) Maar je snapt mijn punt.
Afwegen is iets wat ik overigens nooit gedaan heb. Wat dat betreft ben ik dan wel weer een beetje een gokker.
Maar het goed tellen van je koolhydraten is dus eigenlijk wel een must om goed in te kunnen schatten hoeveel insuline je nodig hebt. Of om je pomp dat goed in te laten schatten, door middel van je vooraf ingevoerde koolhydraatratio. Hier begint het dus allemaal mee.
PS: Wil je het overzicht van de 42 factoren downloaden als handig naslagwerkje, check dit dan even deze
link.