Podcast of video-content




Voor De Diabetes Podcast ga ik in gesprek met zorgprofessionals, andere ervaringsdeskundigen en mensen die werkzaam zijn in het diabetesveld. Ook deel ik mijn eigen verhalen, die altijd zeer veel blijken van herkenning oproepen. Luisteraars kunnen hun vragen insturen en in de podcast ga ik op zoek naar het antwoord. 

Van 2017 tot 2021 reisde ik door het land als 'razende diabetes-reporter' voor Diabetes TV. Hierin interviewde ik artsen, onderzoekers, patiënten en andere mensen die in het diabetesgebied werkzaam zijn.
Daarnaast verleende ik medewerking aan informatieve video's over zwanger zijn met diabetes type 1 en geef ik regelmatig livestreams of webinars voor diabetesgerelateerde bedrijven.

Hieronder zie je een aantal video's en kun je de podcastafleveringen luisteren. Heb jij een idee voor een video of podcast en wil je hierover sparren? Bijvoorbeeld om een nieuw product bij mensen met diabetes onder de aandacht te brengen? Neem dan gerust contact op. Ik kan zowel de presentatie, als ook opnames en edit verzorgen.

Het is veruit het meest spannende dat ik ooit heb gedaan. Maar...alles voor het goede doel ;-). Als ik meer aandacht wil genereren voor de mentale kant van type 1 diabetes, hoe pak ik dan dat het beste aan? Wat de uitkomst werd, zie je al een beetje aan de foto bij deze podcast. Hoe dit alles tot stand kwam, hoor je in deze podcast! 

<iframe style="border-radius:12px" src="https://open.spotify.com/embed/episode/2ZIFAEYhcYNFKAIaqfIkMJ?utm_source=generator" width="100%" height="352" frameBorder="0" allowfullscreen="" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; fullscreen; picture-in-picture" loading="lazy"></iframe>

Van 19 - 23 september vond de EASD (The European Association for the Study of Diabetes) plaats in Stockholm. Op uitnodiging van Medtronic en Dedoc mocht ik hier vijf dagen lang bij aanwezig zijn. Hoe dat was, welke nieuwe ontwikkelingen ik heb gezien en gehoord en hoe zo'n wetenschappelijke sessies eruit zien, je hoort het allemaal in deze podcast!

<iframe style="border-radius:12px" src="https://open.spotify.com/embed/episode/5vyOE72BzvPnWqr2LU6crx?utm_source=generator" width="100%" height="352" frameBorder="0" allowfullscreen="" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; fullscreen; picture-in-picture" loading="lazy"></iframe>

Eind mei kwam het e-book uit '42 factoren die je bloedglucose beïnvloeden'. Het e-book is al bijna 1.500 x gedownload en mijn mailbox stroomde vol met reacties. In deze aflevering geef ik je een greep uit die reacties, waar jij wellicht ook nog iets aan hebt!

<iframe style="border-radius:12px" src="https://open.spotify.com/embed/episode/5b0UZDsa3LAGIdu7AY2AHm?utm_source=generator" width="100%" height="352" frameBorder="0" allowfullscreen="" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; fullscreen; picture-in-picture" loading="lazy"></iframe>

Eind april vond de ATTD plaats, dé plek waar de wereld bij elkaar komt om over de nieuwste ontwikkelingen rondom diabetestechnologie te spreken. Ik mocht erbij zijn als #dedoc voice en geef je in deze aflevering mijn kijk op het ATTD met highlights uit interessante sessies.



Als je denkt dat je zo ongeveer het heftigste uit je leven aan het meemaken bent, dan is er altijd nog je diabetes die daar een schepje bovenop kan doen. Hoe kan het toch dat diabetes altijd denkt: How Can I Make It About Me?! Alsof het al niet genoeg aandacht opvreet. Nee, het kan altijd nog een tikkeltje erger.



Het is een superbelangrijk onderwerp dat besproken móet worden: diabetes en eetstoornissen. Ciska is ervaringsdeskundige op beide gebieden en trok bij mij aan de bel om in de podcast openhartig haar verhaal te vertellen. Het doel? Zorgverleners op 'aan' zetten en mensen met type 1 laten zien dat ze niet de enige zijn en hulp moeten zoeken. 



Hadden alle zorgverleners maar zoveel liefde voor diabetestechniek....dat was eigenlijk wat ik constant dacht tijdens en na het gesprek met de Belgische endocrinologe Inge van Boxelaer. Zij ging aan de slag met die liefde en dat resulteerde in het platform Diabetotech waar zij zowel zorgverleners als mensen met type 1 diabetes op de hoogte houdt van alles rondom diabetestechnologie. 



Begin november was het zover. Het allereerst diabetes-retraite weekend vond plaats. Bas en Jacobien organiseerden dit, in samenwerking met Diabetes+. Ik was er zelf bij als deelnemer en zag het van dichtbij gebeuren. Het is altijd al bijzonder als je een groep mensen met type 1 diabetes bij elkaar zet, maar als je daar dan ook nog coaching en prachtige ceremonies op los laat...that's where the magic happens!



'Hey Loes! Omdat ik je nu al anderhalf jaar volg, wilde ik graag iets terug doen'. Met deze zin opende regisseur Imre Spoor zijn bericht aan mij toen hij me uitnodigde voor zijn theatervoorstelling Type Ik. Type Ik gaat over puber-tweeling Astrid en Luna, van wie er eentje diabetes type 1 krijgt.



Zes dagen wandelen in de Spaanse bergen zit erop. Maar niet voordat we geëindigd zijn in Santiago de Compostela natuurlijk. Een terugblik op de laatste wandeldag en mijn ervaring over de hele hike challenge.



Dag 5 van de hikechallenge alweer! Midden op een berg een pod vervangen...die uitdaging hadden we nog niet gehad. Tot vandaag...



Dag 4 van de hikechallenge. Na een hele dag wandelen word ik overvallen door een hypo. De Spaanse arts belt met de groep die voorop loopt en zegt: we komen eraan, we wachten even. Er is een 'chica con hypo'. In de podcast vertelt deze chica je het hele verhaal.



In deze miniserie neem ik je mee op reis. Vandaag werd dat een mentale reis, want de impact van diabetes houdt niet op bij een cijfertje op je scherm. Een gesprek met psychologe Sasja leverde me een belangrijk inzicht op.



Ik ben zes dagen aan het hiken in de Spaanse bergen en neem je graag mee op reis. Vandaag vertel ik je hoe dag 2 eruit zag, hoe mijn bloedglucose zich gedroeg en wat ik doe als mijn suiker echt niet wil zakken.



In deze miniserie neem ik je mee op mijn hikechallenge in de Spaanse bergen. Na een lange voorbereidingstijd mochten we vandaag eindelijk van start! In deze aflevering vertel ik je hoe de dag verliep en hoor je wat wandelen voor mij o.a. zo mooi maakt.



Na dik anderhalf jaar van voorbereiden is het morgen dan eindelijk zover en mag ik vertrekken naar Spanje voor de hike challenge met de Bas van de Goor Foundation. Tijdens deze reis geef ik je via deze mini-serie dagelijks een update. Vandaag: de dag voor vertrek!



Toen ik ruim een jaar geleden ging loopen sprong ik een gat in de lucht. Nu kon ik mijn totale diabetesmanagement uitvoeren met alleen maar mijn telefoon! Wat een luxe! Fast forward naar het heden: ik ben in een constante tweestrijd met mijn telefoon....



In aflevering 12 van De Diabetes Podcast hoorde je hoe Cas het idee dat al 15 jaar bij hem in de kast lag, samen met Loes en Wietske omzette naar Diabetes+. Inmiddels zijn we alweer heel wat maanden verder en praten we je heel graag bij over al onze concrete plannen. Wat mag je de komende tijd van ons verwachten, waar staan we voor en waar willen we naartoe?



Als je al vele jaren diabeteservaring hebt, dan heb je het nodige aan ontwikkelingen voorbij zien komen. Dat geldt ook zeker voor Nicole, die al 42 jaar type 1 diabetes heeft. Samen met haar en haar collega Marianne van Roche Diabetes Care gaan we in gesprek over de reis die diabetes in die afgelopen 42 jaar heeft gemaakt.



Zoveel mensen, zoveel wensen. En dat geldt ook voor mensen met diabetes en de wensen voor hun insulinepomp. In deze aflevering gaan we het hebben over de keuzevrijheid rondom insulinepompen en waarom dat zo belangrijk is. Ik spreek met Joris Logtens van Van Heek Medical. Zij gaan binnenkort een nieuwe patchpomp op de markt brengen en Joris neemt ons mee in dat proces.



Het hebben van diabetes type 1 is op zijn zachts gezegd niet fijn. Maar voor Daniëlle Smit viel het in het niet bij haar diagnose Cystic Fibrosis en de daaropvolgende dubbele longtransplantatie. Toen er voor haar 30e ook nog longkanker werd geconstateerd, stond haar leven helemáál op zijn kop. In deze aflevering vertelt Daniëlle haar verhaal....



Zo. Dat moest er even uit. Altijd maar die f*cking diabetes die het leven zo verdomde lastig maakt. Soms heb je van die momenten, of dagen, of weken...dat je er helemaal klaar mee bent. En voor mij was dat nu...



Het zal je maar gebeuren...terwijl je traint om naar de Olympische Spelen te gaan, de diagnose reuma krijgen en in een rolstoel het ziekenhuis uit komen. Je droom valt in duigen. Je blijkt een zeer heftige vorm van reuma te hebben. Na vele soorten medicatie en 27 operaties verder, krijg je als klap op de vuurpijl ook nog eens de diagnose type 1 diabetes.



Waar ligt de grens met sport en diabetes? En is er eigenlijk wel een grens? Voor deze aflevering ging ik in gesprek met Martyn de Jong....



Temperatuur, sociale druk, allergieën of problemen met je infuusset. Zomaar 4 factoren die invloed kunnen hebben op je bloedglucose. In aflevering 35 deelde ik al 19 van deze factoren. De overige 23 deel ik met je in deze podcast. 



Sport, voeding, slaap... zomaar drie random zaken die je bloedglucose beïnvloeden. Ik wist niet wat ik hoorde toen iemand mij een paar jaar geleden vertelde dat er maar liefst 42 factoren zijn die invloed hebben op je bloedglucose.... tijd om er eens een uitgebreide podcast aan te wijden..



Deze week kreeg ik een brief van mijn ouders. Ze schreven hem voor Diabetes+, met hun kijk op mijn diabetesleven. Het was een mooie brief. Confronterend ook. En bracht me terug naar de Loes van 20 jaar, die onbezorgd in het leven stond en plotsklaps de diagnose diabetes type 1 kreeg. 



Wandelen...ik doe het maar al te graag! En tijdens een van mijn ochtendwandelingen trokken er opeens allemaal toffe wandelingen aan me voorbij, die ik de afgelopen jaren heb gemaakt. En bij veel van die wandelingen, kan ik ook een diabetesverhaal vertellen. 



De diagnose diabetes krijgen, zes weken later een blog beginnen en een half jaar later een actie op touw zetten om geld op te halen voor het goede doel. Dat was wat Sam deed toen hij vorig jaar te horen kreeg dat hij type 1 diabetes heeft.



Deze maand (februari 2021) ben ik tien maanden een DIY-looper. Tijd om even terug te blikken en een korte evaluatie te doen. Wat gaat goed? Wat kan er beter? En natuurlijk beantwoord ik al jullie vragen (en dat waren er een heleboel) die binnen kwamen!



Je doet het elke dag 23.000 keer zonder erbij na te denken. En toch kan het heel veel in je lijf teweeg brengen, als je er soms wél bij stilstaat. Je ademhaling. Sommige podcastafleveringen zijn gewoon live coachingssessies, en dit is er daar zeker eentje van. 



Jessica Mendels heeft diabetes type MODY, net als haar oudste dochter van 8. Het feit dat ze deze diagnose kreeg, wakkerde een ongekend vuur in haar aan om op missie te gaan. 



Zoveel mensen met diabetes, zoveel verhalen. Voor deze aflevering sprak ik met Mirjam Hegger. In een openhartig en eerlijk gesprek deelt zij haar diabetesreis. 



28 januari...ieder jaar weer een moment om terug te denken aan die bewuste diagnosedag in 2004. Vandaag is het 17 jaar geleden en sta ik stil bij de lessen die ik de afgelopen 17 jaar geleerd heb. Behalve frustratie, angst en verdriet heeft diabetes me namelijk ook veel mooie dingen gebracht.



Als iemand weet welke invloed sporten en bewegen heeft op je diabetesmanagement, dan is het oud-Olympisch volleyballer Bas van de Goor wel! In deze podcast vertelt hij hoe insuline zijn werk doet als je gaat bewegen en waar je dus rekening mee moet houden.



Een gesprek vanaf de bank deze keer. Met mijn eigen grote liefde Remco, bespreek ik welke impact míjn diabetes op zíjn leven heeft. We hebben het erover of het hem ook wel eens irriteert, die diabetes. 



Dat de sensor mijn leven veranderde is geen geheim. Dat ik dat andere mensen ook gun, ook niet. Maar wat de sensor nu écht voor me heeft betekende, dat wilde ik hem zelf eens graag vertellen. Een open brief aan mijn sensor dus deze keer.




Wilco Bornkamp haalde met Zkope Healthcare zo'n tien jaar geleden de continu glucosesensor Dexcom naar Nederland. Na tien jaar neemt hij met pijn in zijn hart afscheid van de branche waarin hij mensenlevens zag veranderen door een prachtig stuk technologie.




Als er iemand is die begrijpt hoe het in een diabetesbrein werkt, dan is het diabetespsycholoog Frank Snoek wel. Hij zei ooit: 'misschien is diabetes wel de moeilijkste ziekte om te hebben' en dat was niet zijn enige uitspraak waar ik kippenvel van kreeg...




Een kind hebben met type 1 diabetes. Als ouder lijkt me dat echt heel heftig. Margriet de Rijk, coach en zelf ouder van een dochter met T1D, vertelt me in deze aflevering hoe zij daarmee omgaat. Het gaat goed met haar en haar dochter, en dat heeft alles te maken met zelfzorg.



De technische ontwikkelingen op diabetesgebied gaan razendsnel! In aflevering 20 praat ik met Nienke en Marleen, die onlangs als een van de eersten in Nederland de 780G van Medtronic mochten testen. Naast de mooie resultaten, hebben we het ook over de mentale uitdagingen die deze nieuwe ontwikkelingen met zich meebrengen.




Samen met Back-to-your-Nature coach Bart Scholtissen ga ik de natuur in. Al wandelend laat Bart me zijn werkplek zien, het bos. We praten over mindset, je immuunsysteem boosten, de Wim Hof Methode en nog veel meer. 



Sinds het voorjaar van 2019 strijd ik samen met Orietta Koster voor een betere vergoeding van glucosesensoren. Voor deze aflevering gingen Orietta en ik even terug in de tijd. Waarom moest #sensorvergoeding er komen, wat hebben we allemaal gedaan en waar staan we nu? 



De brief die ik een paar jaar geleden schreef aan mijn diabetes, had een update nodig...



Deze mini-podcast van 12 minuten is speciaal voor mensen zonder diabetes...Zodat we in de toekomst nooit meer horen: ' Ooooh maar mijn oma heeft het ook dus je kunt er heel oud mee worden!' Zucht...




'Mijn vrouw hield in het begin van onze relatie haar diabetes voor mij verborgen', aldus Dave Herkelman, directeur van Ypsomed. En daarmee begint ook meteen zijn diabetesreis en zijn reden om zich dag in dag uit in te zetten voor mensen met type 1 diabetes. Dave en ik hadden een prachtig gesprek, dat je kunt horen in aflevering 15:



Het is mijn missie om meer bewustzijn rondom leven met diabetes type 1 te creëren. En in een gesprek rondom sensorvergoeding, werd me nog maar eens duidelijk hoe hard dat dit nodig is.



Veertien jaar na zijn diagnose neemt Cas de Heus ons mee in zijn verhaal. Zijn verhaal dat ertoe leidde dat Cas, Wietske en ik al het hele jaar 2020 wekelijks vergaderen over een groots, vernieuwend, betrouwbaar én onafhankelijk diabetesplatform: Diabetes+.  Wil je ons meehelpen? Mail dan naar mij of Cas, we zijn je nu al dankbaar! 




Wat doe je als je twintig jaar bent, waarvan je al 15 jaar T1D hebt wat heeft geleid tot beginnende nierschade? In het geval van Ronnie van der Linden, gooi je dan het roer om. Luister mee naar zijn inspirerende verhaal over de invloed van sporten, mindset en voeding op zijn diabetes.



Sinds het loopen is mijn diabetesleven veranderd. En dat maakt dat ik deze podcast aflevering kon opnemen. Eens even geen geklaag over hypo's en hypers, maar lekker positief kijken naar wat er nu allemaal goed gaat! 



Met de komst van sensortechnologie krijgen we steeds meer data tot onze beschikking. Hoe ga je hier op een goede manier mee om? En hoe kan het de gesprekken met je zorgverlener ten goede komen, zonder alleen maar naar de cijfertjes te kijken? Internist Fred Storms neemt ons mee in zijn kijk hierop. 



Een hele persoonlijke en kwetsbare podcast dit keer. Ik neem je mee in mijn avontuur vol dankbaarheid en vergeving en de kracht die dit me dagelijks brengst!



Samen met Mart Snoek ga ik in gesprek over loopen. Wat is het? Hoe werkt het? En welke invloed heeft het op je diabetesleven als je deze technologie gaat gebruiken? 
Check voor meer info vooral ook even deze Facebookpagina Looped-NL-BE



'Mama hypo' kraait onze jongste zodra hij een of ander alarm hoort afgaan. In deze aflevering van De Diabetes Podcast vertel ik over de rol van mijn diabetes binnen ons gezin. Ook interview ik Kelly Caresse over haar struggles met diabetes én de manier die zij gevonden heeft om ermee om te gaan. 




Zwanger zijn met diabetes was voor mij reden genoeg om een boek te schrijven, en daarom kon de podcast natuurlijk niet uitblijven. Maar stel je voor, dat je zwanger blijkt te zijn van een drieling! Het overkwam Marije en in deze aflevering vertelt zij openhartig over hoe dat was. 




Fieke reist voor het werk van haar man de hele wereld over, wat inhoudt dat ze ongeveer elke twee jaar een compleet niet diabetesteam voor haar neus krijgt. Wat doet dat met je? En hoe stel je je behandeling daarop in? Ook vertel ik je hoe mijn behandelhistorie eruit ziet én welke nieuwe paden ik binnenkort ga bewandelen! 



De dag van de diagnose kan bijna iedereen met type 1 zich nog herinneren. In de derde Diabetes Podcast vertel ik je mijn verhaal. Ook interview ik Sanne en Anne van Stichting eendiabetes, die het diagnosemagazine maakten! 




In aflevering twee vertel ik je hoe ik diabetes een plek gaf op mijn werk. Daar gingen de nodige struggles aan vooraf kan ik je vertellen... Je hoort ook hoe ik diabetes in positieve zin gebruikte tijdens mijn allereerste sollicitatiegesprek! 




In deze allereerste aflevering van De Diabetes Podcast neem ik je mee op reis. Op rondreis door de USA welteverstaan, die door mijn diabetes onvergetelijk werd. Ook geeft Taltiha Paauwe je tips over het maken van een wereldreis, met diabetes.






Hieronder zie je nog een greep uit de Diabetes TV afleveringen die ik maakte en andere video's waar ik aan meewerkte. 


 





















 

Ervaringen met Loes als spreker:

‘We lanceerden een JONG magazine over zwangerschap bij diabetes. Tijdens de lancering sprak Loes de bezoekers toe met een Ted Talk. Wat een inspirerende vertelster! Haar open en verstaanbare manier van vertellen boeide alle aanwezigen enorm. Inspirerend en fijn om te horen! Ok… en ook confronterend en heftig. Maar al met al een fijne combinatie met de wat zakelijkere benadering van Dr Harold de Valk die de andere inhoudelijke bijdrage verzorgde. Dank je wel, Loes!’

Inge Olivier van Diabetesvereniging Nederland
De aanwezige zorgverleners van het DiabetesZorgCongres beoordeelden de lezing van Loes gemiddeld met een 8,5. 
'Erg boeiend, nuttig en indrukwekkend'
'Wat leuk en leerzaam om ook een ervaringsdeskundige aan het woord te laten en wat een power vrouw!!'


 


‘Hartelijk bedankt voor de geslaagde Facebook live lezing! We hebben veel positieve reacties mogen ontvangen van onze klant en de community!’

Nienke Marree via Abbott
‘Vandaag hebben we een enorm druk bezocht multidisciplinair symposium over diabetes gehad. Waarbij ervaringsdeskundige Loes Heijmans-Beek ons een kijkje in haar leven gaf. Wat we als zorgverleners uit de boeken meekrijgen wil niet altijd een beeld van de praktijk schetsen. Een belangrijke boodschap die ze meegaf was dat je op de ervaring en kennis van de patiënt moet rekenen. Leven met diabetes is een enorme klus, maar door samen te werken en verder te kijken dan alleen bloedglucosewaarden komen we een heel eind!
We willen Loes enorm bedanken voor haar enthousiasme en openheid!’

Annemijn Beekman van Studievereniging NOPFY, HAN Nijmegen


De diabetesverpleegkundigen van V&VN Diabeteszorg beoordelen de lezing ‘Doe mij maar Diabetes’ van Loes Heijmans tijdens hun regioscholing gemiddeld met een 9,1.





 
Humor en relativering maken het verhaal van Loes zeer toegankelijk voor één ieder. Vanaf het eerste moment word je meegezogen en begrijp je onmiddellijk de uitdagingen die ze gedurende de strijd met Diabetes heeft moeten ondergaan. Thuiszorgverpleegkundigen, artsen en zorgverstrekkers waren laaiend enthousiast na haar verhaal te hebben aangehoord...een eyeopener die hen zal helpen de zorg voor de alsmaar groeiende groep van diabetes patiënten te verbeteren. Een top entertainer met een oprecht interessant verhaal!

Stefan Brosens, Van Heek Medical BE
  • Loes Heijmans - spreker & auteur
  • 06 - 50 99 72 67
  • info@loesheijmans.nl




  • privacy verklaring
FJ Design