07-06-2021Factor 6: Alcohol
6. ALCOHOL | Oh ja…alcohol. Toen ik de diagnose kreeg was ik 20 jaar. Ik zat midden in mijn studentenleven op de Hotelschool in Maastricht. Inderdaad…een leven dat onlosmakelijk verbonden was met alcohol. Het zal dan ook een van de eerste waarschuwingen zijn geweest die ik kreeg van mijn dvk: let op met alcohol, het kan je bloedglucose enkele uren later opeens laten zakken. Oké dan…
Lang verhaal kort: echt dronken ben ik na de diagnose nooit meer geweest. Te bang om de controle te verliezen. Te bang om in een ernstige hypo te belanden zonder er wakker van te worden. Natuurlijk bleef ik wel de lekkere wijntjes drinken, maar altijd met mate.
Ook later, toen ik samenwoonde met Remco en er in elk geval iemand op me kon letten ’s nachts, zorgde ik er altijd voor dat ik wist wat ik deed. En dan nog, lagen de hypo’s na een avondje stappen of tijdens carnaval steevast op de loer.
Het laatste 1,5 jaar ben ik gestopt met alcohol drinken. Vooruit, ik ben nog 1 of 2 keer gezwicht voor een lekker glaasje wijn maar sla het meestal over. Het is geen principe kwestie, maar ik vind het wel fijn om daarmee alweer één onzekere factor voor mijn diabetes uit te sluiten. En ik mis het totaal niet, dat scheelt. Het geeft me vooral rust.
De praktische verklaring achter dit onderwerp is dat normaal gesproken, de lever glucose vrijmaakt om je bloedglucose op peil te houden. Maar als je alcohol drinkt, is de lever te druk met het afbreken hiervan en wordt er dus minder glucose vrijgegeven. Dat is de reden dat je bg snel kan zakken. Uiteraard zijn er ook de nodige drankjes met alcohol die ook koolhydraten bevatten, dus daar kan je bg dan weer van stijgen. Kortom; houd je BG goed in de gaten wanneer je alcohol nuttigt en zorg dat er iemand bij je in de buurt is die weet dat je diabetes hebt en wat te doen als het niet goed gaat.
Proost!