terug

19-05-2020

Loopen? Hoe dan?!

Dit jaar mag ik een nieuwe pomp. Dat is altijd een heuglijk moment, maar zorgt ook voor een hoop uitzoekwerk. Wat is er in de tussentijd allemaal op de markt gekomen, welke ontwikkelingen zijn er geweest en waar ga ik me voor de komende vier jaar weer mee vastleggen? 

 

Moet jij niet gaan loopen? 

Ik plaatste onlangs dan ook een post op Instagram om onder de volgers eens te polsen wat zij zouden doen, bij een nieuwe pompkeuze. Bij de reacties kwam regelmatig de vraag voorbij; heb je al eens aan loopen gedacht?
Loopen, een term die ik het afgelopen jaar regelmatig voorbij heb zien komen maar waarvan ik vooral steeds dacht: veel te technisch voor mij! Een app bouwen? Zelf een koppeling maken tussen sensor en pomp? Een RileyLink? Daar was je me al kwijt...

 

Maar toch bleef de vraag door mijn hoofd spoken. Ik vroeg nog even door. Je kunt je eigen streefwaardes invoeren, in tegenstelling tot instellingen die door een fabrikant worden ingesteld. De app is gebouwd door mensen met T1D, met zoveel logische dingen in...de lijst met voordelen leek alsmaar langer te worden. Ik dacht bij mezelf; als me dit zo vaak aangeraden wordt, waarom dan toch niet eens de mogelijkheid onderzoeken? 
 

Even bellen met Mart...

Dus ik besloot eens even te gaan bellen met Mart, een van de mensen die me hierop attendeerde en met wie ik ook via Twitter al eens contact had gehad over loopen. En wat er toen gebeurde...
Mart zegt doodleuk: 'Jij hebt geen iPhone toch? Ik heb er hier nog eentje liggen, die mag je wel lenen. Ik zal de loop-app er al op zetten. En oh ja, ik heb ook nog een reserve RileyLink, die heb je nodig. Mag je ook lenen. Jij woont in Limburg toch? 
'Ehh...ja...', nog helemaal beduusd van alles wat hij in twee zinnen opnoemt. 
'Nou toevallig ga ik daar een weekje op vakantie, ik kom maandag wel even bij je langs om alle spullen af te geven'.

In de dagen erna app ik er al op los met Mart. Hij stuurt me screenshots van zijn loop-app en ik denk alleen maar: dat wil ik óók! Ook krijg ik wat huiswerk van hem, om me alvast in te lezen en een Nightscout-account aan te maken. Whatever that may be. Een account aanmaken, dat moet vast wel lukken. 
Maar zodra ik op zondagavond de betreffende website open, springen de tranen me in de ogen. Dit is wat ik dus bedoelde met 'technisch gedoe'. Ik kan dit niet. Ik snap dit niet. Hellup.

Ook daar heeft Mart aan gedacht. HIj schakelt Rutger in, die ook T1D heeft én een expert op IT-gebied is. Met behulp van Rutger, Mart en mijn eigen technische dienst Remco, is anderhalf uur later het account gemaakt. Ik ben er klaar voor. 

Aan de slag met Nightscout, Loop-app, Clarity, RileyLink...

Als Mart maandag langs is geweest en me heeft ingewijd in de basis van het loopen, ga ik aan de slag. Het lukt me zelf om de pomp en de sensor aan de loop-app te koppelen en ik zie warempel een grafiekje op mijn telefoon verschijnen. Wow, dit is cool. Vier dagen geleden was dit nog een ver-van-mijn-bed-show en nu ben ik opeens een looper! 
Zo benieuwd wat dit me de komende tijd gaat brengen! Wordt vervolgd!

Disclaimer: Ik kon zo snel met loopen aan de slag omdat Mart alle spullen voor mij regelde. Op die manier kon ik snel met testen beginnen. Momenteel ben ik aan het onderzoeken wat voor mij persoonlijk het beste systeem is qua app / sensor / pomp combinatie. Het is juridisch gezien heel belangrijk dat je zelf je eigen loop-app bouwt. Gezien de onderdelen die je aan moet schaffen en de zaken die je moet uitzoeken en bouwen, kost het starten met loopen normaal wel meer tijd dan zoals hierboven beschreven. Ik neem je graag mee in mijn verhaal, maar vind het ook belangrijk om je een reëel beeld van de werkelijkheid te geven. 
Voor meer informatie over loopen, verwijs ik je graag naar de Facebookpagina looped-nl-be. 

  • Loes Heijmans - spreker & auteur
  • 06 - 50 99 72 67
  • info@loesheijmans.nl




  • privacy verklaring
FJ Design